Ziekte van Huntington
Bepaal zorgprofiel
Vaststellen persoonlijke voedingszorgbehoefte
Klachten | onbedoeld gewichtsverlies, onbedoeld gewichtstoename tgv medicatie, dysfagie, kauw- en slikproblemen, speekselvloed, honger(klop), gastro-oesofageale reflux, obstipatie, depressie, apathie, knoeien van eten en drinken ten gevolge van de chorea (ongewilde bewegingen) |
Complicaties | ongewilde (choreatische) bewegingen, cognitieve achteruitgang (dementie), gedrags- en psychiatrische symptomen |
Comorbiditeit | (aspiratie)pneumonie |
Medicatie | antidepressiva, antipsychotica, Benzodiazepinen |
BMI | streefwaarde 23 – 28 kg/m2 |
Screeningsuitslag (risico) op ondervoeding | SNAQ, SNAQ 65+, MNA-SF |
Voedingspatroon | Voldoet voeding aan Richtlijnen goede voeding? Extra aandachtspunten daarbij zijn voldoende inname van energie, eiwitten en Vitamine D |
Persoonlijke factoren | Erfelijkheid, ervaring, kennis, angst, gevoel van eigenwaarde, communicatie, ambiance, beleving van het eten, kwaliteit van leven, autonomie en zelfstandigheid ondanks fysieke afhankelijkheid |
Familiegeschiedenis | Huntington is een progressieve, autosomaal-dominant erfelijke, neurodegeneratieve aandoening |
Leefstijl | alcoholgebruik, roken, beweging, stress, afwijkend slaappatroon, verslavingsproblematiek |
Bronnen
- Brotherton A., L. Campos, A. Rowell, V. Zoia, D. Rea & S. Simpson (2012), ‘Nutritional management of individuals with Huntington’s Disease; nutritional guidelines’. In: Neurodegenerative Disease Management 2 nr. 1, pp.33-43.
- Dieetbehandelingsrichtlijnen Ziekte van Huntington. In Handboek Dieetbehandelingsrichtlijnen, Uitgeverij 2010.
Laatste update: februari 2023 door Fleur Veldkamp en Paul de Vreede van het netwerk Diëtisten Huntington (Disease) Nederland – DHDNL