Post-operatieve zorg
Operatie (volwassenen)
Post-operatieve voeding
Bepaal zorgprofiel
Vaststellen persoonlijke voedingszorgbehoefte
Klachten | Gastro-intestinale klachten: misselijkheid en/of braken, zuurbranden, obstructie, passagestoornissen, diarree, obstipatie, dumpingsyndroom, gastro intestinale mucositis, voedingsverterings- en/of voedingsabsorptie stoornis |
Laboratoriumgegevens | CRP of een andere inflammatiemaat, Hb, Albumine, relevante vitamines en mineralen zoals D, B1, B12, foliumzuur |
Medicatie | invloed op voedselinname (pijnmedicatie, cytostatica, antibiotica, neuroleptica, insuline, orale antidiabetica) of metabolisme (corticosteroïden) |
Voedingssupplementen | Dieetpreparaten, drinkvoeding, sondevoeding, vitaminen en mineralen suppletie |
Vetvrijemassa-index | Vetvrije massa bepalen met bio impedantiemeter. BMI detecteert niet alle patiënten met een slechte voedingstoestand |
Gewichtsverloop | Gewicht eerste weken monitoren ter detectie ongewenst gewichtsverlies of ongewenste gewichtstoename (oedeem/ascites) |
Voedingspatroon | Aandacht voor energie en eiwitinname, vitamines en mineralen (extra aandacht voor vitamine D en B1), vocht, relatie klachten en inname. Worden maaltijden overgeslagen? Minder gegeten? Recente veranderingen in voedingspatroon? |
Persoonlijke factoren | mogelijkheden om boodschappen te (laten) doen, eenzaamheid, rouw, mantelzorg, voedselvaardigheden |
Operatie-indicatie | onderliggende aandoening waarvoor operatie nodig, comorbiteit(en), eerdere operaties, type operatie |
Bronnen
- Richtlijn Peri operatief voedingsbeleid. Federatie Medisch Specialisten, januari 2022.
- Weimann A, Braga M en al. ESPEN guideline: Clinical nutrition in surgery. Clinical Nutrition. 2017 (36): 623-650
- Weimann A, Braga M en al. ESPEN Guideline: Clinical nutrition in surgery. Clinical Nutrition. 2021 (40): 4745-4761
Geschreven door Elles Steenhagen en Myriam van Zandvoort van het Chirurgisch Overleg Diëtisten Academische Ziekenhuizen (CHIODAZ).
Laatste update: januari 2024