Ga door naar hoofdcontent
misc/arrow-dots-black Informatiemisc/arrow-dots-blackOndervoeding (volwassenen)

Ondervoeding (volwassenen)

Medische diagnose

(Hoog risico op) ondervoeding bij volwassenen.

Ondervoeding is een acute of chronische toestand waarbij een tekort of disbalans van energie, eiwit en andere voedingsstoffen leidt tot meetbare, nadelige effecten op lichaamssamenstelling, functioneren en klinische resultaten.

Bepaal zorgprofiel

Vaststellen persoonlijke voedingszorgbehoefte

Klachtengewichtsverlies, kauw- en slikproblemen, weinig eetlust, smaak/reuk, passageklachten, moeheid, verminderde functionaliteit
Comorbiditeitkanker, COPD, chronische inflammatoire, aandoeningen, acute ziekte, trauma; let ook: op slechte wondgenezing, slechte immuunstatus, slechte respons op medische behandeling, langere opnameduur
LaboratoriumgegevensCRP of een andere inflammatiemaat, Hb, Albumine, relevante vitamines en mineralen zoals D, B1, B12, foliumzuur
Medicatieinvloed op voedselinname (pijnmedicatie, cytostatica, antibiotica, neuroleptica, insuline, orale antidiabetica) of metabolisme (corticosteroïden)
Voedingssupplementendrinkvoeding, sondevoeding, vitamines en mineralen suppletie
BMIEr is sprake van ondervoeding als BMI lager < 18,5 voor 18-69 jaar of BMI < dan 20 voor 70+
Gewichtsverlooponbedoeld gewichtsverlies van >10% in 6 maanden of >5% in een maand
Vetvrije massa indexStreefwaarde: vrouwen > 15 kg/m² en mannen > 17 kg/m²; BMI detecteert niet alle patiënten met een slechte voedingstoestand. Vetvrije massa bepalen met een bioimpedantiemeter
Screeningsuitslag risico op ondervoedinginstrumenten voor screening en assessment van ondervoeding
VoedingspatroonAandacht voor energie en eiwitinname, vitamines en mineralen (extra aandacht voor vitamine D en B1), vocht, relatie klachten en inname, worden maaltijden overgeslagen? Minder gegeten? Recente veranderingen in voedingspatroon?
Vertering en absorptieaandacht voor mogelijke verliezen van voedingsstoffen. Vraag de hoeveelheid en vorm, kleur en geur van de ontlasting na
Persoonlijke factorenmogelijkheden om boodschappen te (laten) doen, eenzaamheid, rouw, mantelzorg, voedselvaardigheden
Leefstijlfactorenalcohol, roken, beweegpatroon , stress, slaappatroon Bij ruim alcoholgebruik en slechte voedingsinname refeeding syndroom overwegen

Bronnen

  • Kruizenga, S. Beijer, G. Huisman-de Waal, C. Jonkers-Schuitema, M. Klos, W. Remijnse-Meester, A. Thijs, M. Tieland, B. Witteman, Richtlijn Ondervoeding, Stuurgroep Ondervoeding 2017.
  • Mensink, PJAS, De Bont, MAT, Remijnse-Meester, TA, Kattenmolle-van den Berg, S, Liefaard, AHB, Meijers, JJM, van Binsbergen J. Landelijke Eerstelijns Samenwerkings Afspraak Ondervoeding. Huisarts Wet . 2010;7(53):S7-10.
  • Nutritional Assessment Platform, Standard Operating Procedures, nutritionalassessment.nl

Laatste update: september 2017 door Kenniscentrum Ondervoeding

Artsenwijzer