Overheid start proef schoolmaaltijden voor kinderen
Woensdag 29 maart 2023Kinderen uit gezinnen die het niet breed hebben, kunnen op school een ontbijt of lunch krijgen. Of de ouderen/verzorgers krijgen een waardebon om zelf boodschappen te doen.
Daarover schrijft Het Parool. Het kabinet breidt de proef met schoolmaaltijden woensdag uit, waardoor zo’n 300.000 scholieren in aanmerking komen voor een gratis schoolmaaltijd. Dit jaar wordt daar 100 miljoen euro voor uitgetrokken. “Ik wil niet dat leerlingen de dupe worden als de portemonnee van hun ouders steeds meer onder druk staat,” zegt minister Dennis Wiersma (Primair en Voortgezet Onderwijs). “Die spanningen neem je dan ook mee naar school.”
Schoolmaaltijd of waardebon
Scholen mogen zelf beslissen hoe zij de maaltijden aanbieden. Ze kunnen dat in eigen hand houden, door op school ontbijt of lunch te serveren voor alle leerlingen. Dan krijgen ze 9 euro per leerling per week. Met dat geld kunnen ze ook de hulp van een cateraar inschakelen, een koelkast neerzetten met gezonde tussendoortjes en boterhammen, of vrijwilligers een vergoeding geven. Een andere mogelijkheid is dat ouders een waardebon van 11 euro krijgen. Daarmee kunnen ze zelf eten kopen voor hun kinderen. De keuze voor een schoolmaaltijd of een waardebon ligt bij de school.
Meer energie en betere concentratie
De schoolmaaltijden komen er op initiatief van fractieleiders Jan Paternotte (D66) en Laurens Dassen (Volt). Sinds oktober kregen vijfhonderd scholen al een gratis maaltijd aangeboden. Uit een eerste evaluatie zagen docenten op die scholen dat leerlingen meer energie hebben en zich beter kunnen concentreren.
Eind juni evaluatie
Het kabinet dacht destijds dat de kinderarmoede in 2023 zou afnemen door de verhoging van het minimumloon, toeslagen en het kindgebonden budget. De gratis schoolmaaltijden zag men toen nog als een tijdelijke ‘overbrugging’, maar nu worden de ontbijtjes en lunches juist uitgebreid. Wiersma: “Eind juni gaan we evalueren of alles wat we hebben bedacht ook werkt. Of we volgend jaar doorgaan, is een besluit dat we nog moeten nemen.”