Nieuw medicijn tegen overgewicht populair in VS, zorgen om misbruik
Vrijdag 21 april 2023Met behulp van het medicijn Ozempic lijken mensen in korte tijd tientallen kilo’s af te vallen. Er zijn echter zorgen om misbruik. Als NVD benadrukken we het belang van leefstijlinterventie door een diëtist.
Farmaceut Novo Nordisk kreeg eerst toestemming van de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) voor het medicijn Ozempic in 2017, om diabetes te behandelen. Later, in 2021, gaf de FDA ook goedkeuring voor een sterkere dosis van Ozempic, genaamd Wegovy, om obesitas mee te bestrijden. In Nederland en Europa is Wegovy (nog) niet beschikbaar.
5 tot 10 procent gewichtsverlies
Gemiddeld valt de meerderheid van de gebruikers van obesitasmedicatie zo’n vijf procent af. Dertig procent van de gebruikers valt tien procent af. En die resultaten zijn erg aanlokkelijk voor mensen die wel willen afvallen, maar geen medisch traject willen volgen.
“Als je een paar pondjes te veel hebt, kun je nog inzetten op het aanpassen van je levensstijl. Het is ontzettend zonde om daar medicatie voor in te zetten. Dit soort middelen zijn bedoeld voor mensen die echt serieus obesitas hebben en niet kunnen afvallen.”
Hoogleraar Liesbeth van Rossum, Erasmus MC
Medicijn reguleert insuline en imiteert verzadigingshormoon GLP-1
Zowel Ozempic als Wegovy moeten eens per week geïnjecteerd worden in je buik, dijbeen of arm. De werkzame stof in beide middelen heet semaglutide. Semaglutide verlaagt de bloedsuikerspiegel en reguleert insuline, wat cruciaal is voor mensen met type 2 diabetes. Daarnaast imiteert het een hormoon, GLP-1, dat de eetlust beperkt door ons lichaam signalen te sturen dat we genoeg hebben gegeten en door onze maag langzamer te legen.
Eerst leefstijlinterventie en begeleiding door arts
In Nederland zijn twee van dit soort obesitasmedicijnen beschikbaar, maar je kunt ze niet zomaar bestellen. “Eerst moeten artsen naar de oorzaken van iemands overgewicht kijken, daarna volgt een eventuele levensstijlinterventie.” Dat zegt Liesbeth van Rossum, hoogleraar op het gebied van obesitas in het Erasmus MC in Rotterdam. “Als deze stappen onvoldoende effect hebben, dan pas kun je als hulpmiddel een obesitasmedicijn toevoegen. Maar dat moet wel via een arts en onder goede controle.” Als NVD sluiten we ons hierbij aan. Bovendien benadrukken we het belang van begeleiding door een diëtist bij gewichtsverlies en leefstijlverandering.
“Als je dit soort middelen gebruikt, moet je het langdurig doen. Als je niet je levensstijl hebt aangepast, vervolgens zo een ‘kuurtje’ denkt te nemen en daarna weer stopt, is dat niet de manier waarop het ingezet moet worden. Dit is geen goede zaak.”
Hoogleraar Liesbeth van Rossum, Erasmus MC