Hoe worden de aftrekbare bedragen berekend?
De aftrekbare bedragen zijn berekend op basis van de meerkosten dat een specifiek dieet geeft ten opzichte van de referentievoeding. De referentievoeding is gelijk aan een gezonde voeding, rekening houdend met het voedingspatroon van de Nederlander en gebaseerd op de Schijf van Vijf (2016). De referentievoeding wordt vertaald naar een dieetadvies, waarbij ook wordt gekeken naar de voedingsnormen voor zowel macro–als micronutriënten. Het Nibud berekent jaarlijks de kosten van een gezonde voeding. Daarbij worden de gemiddelde prijsgegevens van het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) gebruikt, waarbij de gemiddelde kosten van bepaalde voedingsmiddelen over een heel jaar worden berekend. Uitgangspunt voor het berekenen van de referentievoeding is de aanbevolen hoeveelheden voeding per dag voor een volwassen man in de leeftijd van 19 tot 50 jaar. Geen enkele leeftijdsgroep wordt zo tekortgedaan, omdat deze leeftijdsgroep in het algemeen de meeste voeding consumeert ende meeste kosten maakt.
Voor de actuele dieetlijst met daarin de ziektebeelden, bijbehorende diëten en actuele kenmerken en uitgangspunten, wordt gebruik gemaakt van de volgende naslagwerken:
- Dieetbehandelrichtlijnen (20/10 Uitgevers, doorlopend geactualiseerd).
- Artsenwijzer Diëtetiek (NVD, doorlopend geactualiseerd).
- Voedingskennis.nl (Bohn Stafleu van Loghum, doorlopend geactualiseerd).
- Levensmiddelendatabank (verzamelt en beheert gegevens van stoffen die
voedselovergevoeligheid kunnen veroorzaken en worden doorlopend geactualiseerd.
Deprecated: Return type of Twig\Markup::count() should either be compatible with Countable::count(): int, or the #[\ReturnTypeWillChange] attribute should be used to temporarily suppress the notice in /projects/nvd_8e4c1e70/public_html/app/mu-plugins/timber-library/vendor/twig/twig/src/Markup.php on line 38