Richtlijnen voedingstoffen kunstmatig toegediend
Initiatief
Laatst beoordeeld
Diverse organisaties
1 september 2020
In het voorjaar van 2020 inventariseerde de NVD het gebruik van kwaliteitsstandaarden in de diëtetiek.
Het overzicht van de richtlijnen voedingstoffen kunstmatig toegediend is hieronder weergegeven. De inventarisatie bestond uit:
- Dieetbehandelrichtlijnen van 2010 Uitgevers
- Kwaliteitsstandaarden gebruikt in de onderbouwing van de Dieetbehandelrichtlijnen van 2010 Uitgevers en de Artsenwijzer Diëtetiek
- Kwaliteitsstandaarden van diverse NVD-netwerken
- Kwaliteitsstandaarden waar een NVD-vertegenwoordiger aan meewerkte
- ESPEN-richtlijnen
- Overige (Internationale) kwaliteitsstandaarden gebruikt door diëtisten van NVD-netwerken
Blended Diet
Richtlijn | Ontwikkelaar / eigenaar | Doelgroep | Ontwikkeljaar |
---|---|---|---|
Standpunt Blended diet bij kinderen | NVD-netwerk NKD | Diëtisten | 2020 |
BDA standpunt Blended diet | Brittish Dietetic Association | Diëtisten en artsen | 2019 |
Enterale en parenterale voeding
Richtlijn | Ontwikkelaar / eigenaar | Doelgroep | Ontwikkeljaar |
---|---|---|---|
Dieetbehandelingsrichtlijn Enterale en parenterale voeding | 2010 Uitgevers | Diëtisten | 2018 |
ESPEN guidelines on definitions and terminology of clinical nutrition | ESPEN | Multidisciplinair | 2017 |
ESPEN Guideline on home enteral nutrition | ESPEN | Multidisciplinair | 2020 |
ESPEN Endorsed Recommendation guideline on ethical aspects of artificial nutrition and hydration | ESPEN | Multidisciplinair | 2016 |
ESPEN Guideline on clinical nutrition and hydration in geriatrics | ESPEN | Multidisciplinair | 2018 |
ASPEN Clinical guidelines: nutrition support of hospitalized adult patients with obesity | American Society for Parenteral and Enteral Nutrition (ASPEN) | Multidisciplinair | 2013 |
Enterale voeding
Richtlijn | Ontwikkelaar / eigenaar | Doelgroep | Ontwikkeljaar |
---|---|---|---|
ESPEN Guidelines on enteral nutrition- Percutaneous endoscopic gastrostomy (PEG) | ESPEN | Multidisciplinair | 2005 |
ESPEN Guidelines on adult enteral nutrition: – Cardiology and Pulmonology – Gastroenterology – Geriatrics – Hepatology – Intensive care – Non-surgical oncology – Pancreas – Renal failure – Surgery and transplantation | ESPEN | Multidisciplinair | 2006 |
Parenterale voeding
Richtlijn | Ontwikkelaar / eigenaar | Doelgroep | Ontwikkeljaar |
---|---|---|---|
ESPEN guidelines for adult parenteral nutrition | ESPEN | Multidisciplinair | 2019 |
ESPGHAN/ESPEN/ESPR/CSPEN guidelines on pediatric parenteral nutrition – Home parenteral nutrition – Complications – Energy – Amino acids – Lipids – Carbohydrates – Vitamins – Iron and trace minerals – Calcium, phosphorus, magnesium – Fluid and electrolytes – Standard versus individualized parenteral nutrition – Organisational aspects | ESPEN/ESPGHAN | Multidisciplinair | 2018 |
Intensive care
Richtlijn | Ontwikkelaar / eigenaar | Doelgroep | Ontwikkeljaar |
---|---|---|---|
ESPEN guideline on clinical nutrition in the intensive care unit | ESPEN | Multidisciplinair | 2019 |
Guidelines for the Provision and Assessment of Nutrition Support Therapy in the Pediatric Critically Ill Patient | Parenteral and Enteral Nutrition (ASPEN), Society of Critical Care Medicine (SCCM) | Multidisciplinair | 2017 |
Guidelines for the Provision and Assessment of Nutrition Support Therapy in the Adult Critically Ill Patient | Parenteral and Enteral Nutrition (ASPEN), Society of Critical Care Medicine (SCCM) | Multidisciplinair | 2016 |
Deze inventarisatie is uitgevoerd door:
- ir. Caroelien Schuurman
- Hinke Kruizenga
- Wendy van Koningsbruggen
- Wineke Remijnse – Meester