Ga door naar hoofdcontent
misc/arrow-dots-black Richtlijnenmisc/arrow-dots-blackRichtlijnen ondervoeding

Richtlijnen ondervoeding

Initiatief
Laatst beoordeeld
Diverse organisaties
1 september 2020

In het voorjaar van 2020 inventariseerde de NVD het gebruik van kwaliteitsstandaarden in de diëtetiek.

Het overzicht van de richtlijnen ondervoeding is hieronder weergegeven. De inventarisatie bestond uit:

  • Dieetbehandelrichtlijnen van 2010 Uitgevers
  • Kwaliteitsstandaarden gebruikt in de onderbouwing van de Dieetbehandelrichtlijnen van 2010 Uitgevers en de Artsenwijzer Diëtetiek
  • Kwaliteitsstandaarden van diverse NVD-netwerken
  • Kwaliteitsstandaarden waar een NVD-vertegenwoordiger aan meewerkte
  • ESPEN-richtlijnen
  • Overige (Internationale) kwaliteitsstandaarden gebruikt door diëtisten van NVD-netwerken

Ondervoeding bij kinderen

RichtlijnOntwikkelaar / eigenaarDoelgroepOntwikkeljaar
JGZ Richtlijn OndergewichtJGZBetrokkenen JGZ2019
Leidraad ‘Screening op- en behandeling van ondervoeding bij kinderen Stuurgroep OndervoedingMultidisciplinair2016

Ondervoeding algemeen

RichtlijnOntwikkelaar / eigenaarDoelgroepOntwikkeljaar
Multidisciplinaire richtlijn OndervoedingStuurgroep OndervoedingMultidisciplinair2019
Dieetbehandelingsrichtlijn 2010 Uitgevers 17. Ondervoeding2010 UitgeversDiëtisten2018
GLIM criteria for the diagnosis of malnutrition – A consensus report from the global clinical nutrition communityGlobal Leadership Initiative on Malnutrition (GLIM)Multidisciplinair2019
ESPEN guidelines for nutrition screeningESPENMultidisciplinair2002

Ondervoeding bij ouderen

RichtlijnOntwikkelaar / eigenaarDoelgroepOntwikkeljaar
Richtlijn ondervoeding bij de geriatrische patiëntNederlandse Vereniging voor Klinische Geriatrie (NVKG)Multidisciplinair2013
Sarcopenia: revised European consensus on definition and diagnosisEuropean Working Group on Sarcopenia in Older People (EWGSOP)Multidisciplinair2018

Refeedingsyndroom

RichtlijnOntwikkelaar / eigenaarDoelgroepOntwikkeljaar
Richtlijn RefeedingsyndroomNederlands Voedingsteam OverlegMultidisciplinair2019

Deze inventarisatie is uitgevoerd door:

  • ir. Caroelien Schuurman
  • Hinke Kruizenga
  • Wendy van Koningsbruggen
  • Wineke Remijnse – Meester