EFAD
De European Federation of the Associations of Dietitians (EFAD) behartigt de belangen van de diëtist op Europees niveau en streeft naar een kwalitatief goed en hoogwaardig niveau van de diëtetiek in Europa. Dit doet ze onder meer door het ontwikkelen van producten als competetentie profielen, richtlijnen voor het onderwijs, factsheets, strategieën voor LifeLongLearning en standardized language, het oprichten van Europese specifieke deskundigheid netwerken (ESDN), maar ook door ondersteuning te bieden aan recent ontwikkelende diëtetiek verenigingen.
EFAD staat open voor de nationale beroepsverenigingen van diëtisten binnen de Europese Unie. Sinds 2014 kunnen ook de erkende dietetiek opleidingen buitengewoon lid worden. Hiermee is de link met de opleidingen en de netwerkfunctie die het EFAD bood binnen het eerder uitgevoerde DIETS project (2006-2013) geborgd. Inmiddels zijn er 33 beroepsverenigingen, afkomstig uit 26 landen, lid. Vanuit Nederland zijn de NVD en de 4 Hogescholen Voeding&Diëtetiek aangesloten bij EFAD.
Ieder (gewoon) lid heeft een afgevaardigde (delegate) in de General Meeting (GM). Het dagelijks bestuur en de vertegenwoordiging van het EFAD gebeurt door de Executive Committee (EC). De EC heeft maandelijks, virtueel, overleg. De GM komt 1x per jaar bij elkaar. Vanuit Nederland is Annemieke van Ginkel Honorary President van EFAD. NVD-medewerker José Tiebie is Chair of Professional Practice Committee. Voormalig NVD-medewerker Wineke Remijnse is Executive Director van EFAD.
Daarnaast heeft het EFAD 3 vaste commissies; Professional Practice Committee (PPC), Research Committee en de Education Committee.
Netwerken
Door het oprichten van een aantal netwerken met specifieke deskundigheid wil het EFAD bijdragen aan de verdere wetenschappelijke onderbouwing van ons vakgebied. Ellen Govers neemt deel aan ESDN Obesity. Inge Audenaerde is lid van de Education & Life Long Learning Committee. Jacqueline Commandeur is lid van ESDN Oncologie.
Daarnaast heeft het EFAD relaties met diverse Europese commissies op het gebied van voeding en gezondheid en wordt ze regelmatig geconsulteerd bij Europese vraagstukken op dit gebied.