Wijkkliniek in steeds meer regio’s?
Dinsdag 28 maart 2023Cordaan, Amsterdam UMC en Zilveren Kruis begonnen in 2018 de WijkKliniek om acute medische zorg én goede herstelgerichte ondersteuning te bieden aan ouderen die anders in het ziekenhuis zouden worden opgenomen. Zodat ze zo fit mogelijk weer naar huis kunnen.
Jaarlijks melden zich zo’n 730.000 ouderen bij de spoedeisende eerste hulp. Daarvan wordt 35% vervolgens opgenomen in het ziekenhuis. Terwijl de zorg daar niet altijd tot de beste uitkomsten leidt voor ouderen. Vaak leidt de opname tot nieuwe opnames en verlies van zelfredzaamheid onder ouderen.
Landelijk netwerk wijkklinieken
In 2021 is een landelijk leernetwerk met proeftuinen van start gegaan om ook op andere locaties wijkklinieken te stimuleren. Daar wordt een programma van herstel en revalidatie op afgestemd in samenwerking met onder meer fysio- en ergotherapeuten. Alles is gericht op herstel en behoud van de zelfredzaamheid en een spoedige terugkeer naar de eigen woonomgeving. Voor diëtisten is, in het kader van herstel en preventie voor ondervoeding, ook genoeg werk te doen.
Houd je regionetwerk in de gaten
De volgende stap is om structurele financiering te organiseren voor wijkklinieken die nu over meerdere regio’s moeten worden uitgerold. Binnen je eigen regionetwerk is het belangrijk om ontwikkelingen in de gaten te houden.
Lees meer over de WijkKliniek op de website van Cordaan (informatie voor zorgprofessionals).
De WijkKliniek in beeld
Zelf een viruteel kijkje nemen in de WijkKliniek? In dit YouTube-filmpje vertellen onder anderen een klinisch geriater, verpleegkundige, verpleegkundig specialist en fysiotherapeut wat je kunt verwachten tijdens een verblijf in de WijkKliniek. En het geeft je een indruk van hoe de WijkKliniek er van binnen uitziet.