‘Vraag bij verdenking op ondervoeding dus altijd naar de eetlust en kijk naar sociale factoren’
Vrijdag 10 november 2023Ondervoeding is een belangrijk onderwerp waarvoor in deze Week tegen Ondervoeding extra aandacht wordt gevraagd door het Kenniscentrum Ondervoeding. De NTVD-redactie vroeg hoogleraren Marian de van der Schueren en Harriët Jager-Wittenaar, die aan de NVD verbonden zijn, dagelijks een leestip te geven. Welke (wetenschappelijke) literatuur verdient extra aandacht? Doe er je voordeel mee, want voor diëtisten is ondervoeding een belangrijk onderwerp waarvan de prevalentie nog steeds groot is. Ter afsluiting van de Week tegen Ondervoeding geven beide hoogleraren vandaag een tip.
Marian de van der Schueren, hoogleraar diëtetiek aan de Wageningen Universiteit en Research, gaat vandaag in op de prevalentie van ondervoeding. Wil je hier meer over weten, dan raadt ze dit artikel aan: Prevalence of Undernutrition in Community-Dwelling Older Adults in The Netherlands: Application of the SNAQ65+ Screening Tool and GLIM Consensus Criteria.
“Hierin vind je de laatste Nederlandse prevalentiecijfers over ondervoeding bij ouderen in de eerste lijn op basis van de VCP en het LASA cohort”, licht Marian toe. “De cijfers geven een mooie indicatie, maar zijn niet gehouwen in steen. SNAQ65+ blijft een screeningsinstrument en is geen diagnose, maar ik verwacht dat veel mensen met een score ‘rood’ ook bij een assessment ondervoed zullen zijn.”
Vragen naar eetlust
“Daarnaast ‘onderschatten’ de cijfers misschien een beetje, omdat minder mensen als ondervoed worden gekwalificeerd vanwege de obesitas-epidemie. Opvallend is dat de eetlust-vraag zo belangrijk is. Vraag, bij verdenking op ondervoeding, dus altijd naar de eetlust.”
Ondervoeding in het sociale domein
Niet te missen, tot slot in deze Week tegen Ondervoeding is een artikelaanbeveling van Harriët Jager-Wittenaar, bijzonder hoogleraar Diëtetiek en transmurale voedingszorg. “Dit artikel onderschrijft de noodzaak om de aanpak van ondervoeding niet alleen vanuit het (para)medische domein te benaderen, maar ook vanuit het sociaal domein.”
Sociale factoren en ondervoeding
“Sociale factoren zoals sociale steun en burgerlijke status, zijn eerder al in verband gebracht met risico op ondervoeding”, vervolgt Harriët. “Er was echter nog nauwelijks iets bekend over hoe het type sociaal netwerk het risico op ondervoeding beïnvloedt. Onderzoekers uit Canada zijn hier ingedoken en vonden in hun onderzoek dat het type sociaal netwerk samenhangt met het risico op ondervoeding, waarbij individuen met een beperkter sociaal netwerk meer kans hebben op een hoog risico op ondervoeding.”
Screenen op sociale netwerken
“De onderzoekers pleiten dan ook voor het proactief screenen van personen met beperkte sociale netwerken, om te voorkomen dat risico op ondervoeding zich ontwikkelt tot ondervoeding.”
Bronnen: