‘Screening en behandeling van ondervoeding heeft een plek gekregen in het elektronisch patiëntendossier’
Donderdag 10 november 2022“De afgelopen jaren hebben we flink geïnvesteerd in de screening en behandeling van ondervoeding. Het hele werkproces rondom het risico op ondervoeding hebben we in protocol uitgewerkt en geïmplementeerd, waardoor taken en verantwoordelijkheden van artsen, verpleegkundigen, diëtisten en voedingsassistenten duidelijk zijn.”
Aan het woord is Dr. Manon van den Berg, Themaleider voeding en Senior onderzoeker van het Radboudumc. “Als Themaleider Voeding ben ik binnen het Radboudumc verantwoordelijk voor het voedingsbeleid en dus ook voor het beleid rondom de screening en behandeling van ondervoeding. In het kader van de Week tegen de ondervoeding, die in samenwerking met het Kenniscentrum Ondervoeding is georganiseerd, vroeg de NVD haar wat volgens haar het belang is van aandacht voor ondervoeding en wat haar bijdrage is.
Geïnvesteerd in screening
Manon: “De afgelopen jaren hebben we flink geïnvesteerd in de screening en behandeling van ondervoeding. Het hele werkproces rondom het risico op ondervoeding hebben we in protocol uitgewerkt en geïmplementeerd, waardoor taken en verantwoordelijkheden van artsen, verpleegkundigen, diëtisten en voedingsassistenten duidelijk zijn.”
Ondervoeding in EPD
“Screening en behandeling van ondervoeding heeft een plek gekregen in het elektronisch patiëntendossier en er is ziekenhuisbreed stuurinformatie beschikbaar”, vervolgt Manon. “De verschillende processen worden geborgd in de zogeheten 4-hoeks-overleggen. Per afdeling bespreken professionals met het aandachtsveld voeding knelpunten en waar verbeteringen mogelijk zijn in de voedingszorg, onder hen verpleegkundigen, diëtisten, teamleiders voeding en voedingsassistenten. Bovendien komen we met alle ‘aandachtvelders’ voeding, zoals wij ze noemen, tweemaal per jaar bij elkaar om ontwikkelingen en veranderingen met elkaar te bespreken die ziekenhuisbreed spelen.”
Introductie maaltijdconcept
“Zo hebben we sinds 2016 het maaltijdconcept FoodforCare ziekenhuisbreed geïmplementeerd. Dit betreft een maaltijdconcept wat bestaat uit 6 à 7 maal daags kleine aantrekkelijke eiwit- en energierijke maaltijden afgestemd op de wensen en behoeften van patiënten, waarbij voedingsassistenten de patiënten stimuleren en adviseren over optimale keuzes. Onderzoek heeft uitgewezen dat alle patiënten hierdoor in de basis een significant hogere eiwitinname hebben dan voorheen. Bovendien kunnen we de inname van voeding in ons elektronisch patiëntendossier registreren, waardoor de eiwit-, energie- en vochtinname inzichtelijk worden. Voedingsassistenten zien bij patiënten met een hoog risico op ondervoeding (MUST?2) de actuele eiwitinname ten opzichte van de behoefte, waardoor ze kunnen sturen op een optimale eiwit inname.
Waarom is aandacht voor ondervoeding zo belangrijk?
Manon: “Ik vind het belangrijk dat er aandacht voor ondervoeding i,s omdat het aantal patiënten met een risico op ondervoeding in het ziekenhuis vrij hoog kan zijn en kan oplopen tijdens ziekenhuisopname, wat negatieve gevolgen kan hebben voor het herstel: verminderde spiermassa, vermoeidheid, meer complicaties, langere opnameduur, heropnames, vermoeidheid en zelfs hogere mortaliteit. Het is daarom natuurlijk belangrijk dat we er op tijd bij zijn en er actief mee aan de gang gaan om erger te voorkomen.
Week tegen de ondervoeding
Tijdens de week tegen ondervoeding hebben we binnen het Radboudumc verschillende leuke acties uitgezet voor zowel patiënten (extra aandacht voor ondervoeding middels een kaartje met informatie over wat zij zelf kunnen doen) en voor zorgverleners ( informatie over het zorgproces op alle ziekenhuisschermen). Tevens hebben we de informatie over eiwit-en energierijke voeding in verschillende talen vertaald. Volg ons hiervoor op LinkedIn.
Week tegen de ondervoeding
In de week van 7 t/m 11 november is het de Week tegen ondervoeding. Het Kenniscentrum Ondervoeding roept professionals in zorg en welzijn uit alle sectoren en risicogroepen op om die week extra aandacht te geven aan de bewustwording, signalering, screening en behandeling van ondervoeding.
“In 2022 doen we de eerste keer in Nederland mee aan de Europese Malnutrition Awareness Week. Dit initiatief zullen we de komende jaren doorzetten, zodat we met elkaar tijdig een sterke vuist kunnen maken tegen ondervoeding bij ziekte en ouder worden”, aldus het Kenniscentrum.