Peter Weijs over Eiwittransitie van 40:60 naar naar 60:40
Vrijdag 3 mei 2024Prof. dr. ir. Peter Weijs sprak tijdens het NVD Jaarcongres 2024 over de eiwittransitie. “De klimaatcrisis is ook een gezondheidscrisis”, vertelde hij. Dus moeten we er allemaal mee aan de slag. En binnen zijn onderzoeksgroep gebeurt dat ook intensief.
In het eerste deel van zijn lezing ging hij in op het milieu- en duurzaamheidsbelang, de voor- en nadelen van plantaardige en dierlijke eiwitbronnen, het verschil in beschikbaarheid, de eiwitsynthese in de spieren en de behoefte. Maar ook over aanbevelingen en het belang van een goede eiwitinname bij kwetsbare ouderen, specifiek met het oog op behoud van spiermassa.
Hoe pakken we de transitie aan?
Het belang van de transitie in de eiwitinname is inmiddels wel voor iedereen duidelijk, aldus Weijs. Maar die overgang is volgens hem best moeilijk. Om het iets te vergemakkelijken is een stapsgewijze verschuiving het beste: te beginnen met een streven om van een 60 procent aandeel dierlijke eiwitbronnen en 40 procent plantaardige, te gaan naar 60 procent plantaardige en 40 procent dierlijke bronnen in de voeding.
Ook dát kan al best een uitdaging zijn, onder andere omdat de kwaliteit van dierlijke eiwitten in de basis beter is, en je bij consumptie van meer plantaardige eiwitten dus wat creatiever moet omgaan met de combinatie van plantaardige eiwitbronnen. Dat is te doen, maar daar zijn kennis en vaardigheden voor nodig, weet Weijs. Met als voorbeeld zijn tip om de kwaliteit van de eiwitinname niet zo zeer te beoordelen per gerecht of over hele de dag, maar per maaltijdmoment, onder andere in verband met een verschil in snelheid van de opname van de diverse typen eiwitten.
2EAT
Maar voor een transitie is meer nodig, hield Weijs de zaal voor. In het kader van hulp bij de transitie sprak hij ook over het 2EAT-project (zie kader). Daar wordt gewerkt aan een tool, in de vorm van een app, die de overgang van dierlijk naar plantaardig op een hele toegankelijke en praktische manier kan ondersteunen. Niet alleen voor kwetsbare ouderen, maar voor iedereen! Zijn conclusie: “De eiwittransitie: die is er (over)al!”
Het 2EAT-project
In 2030 wonen er in Nederland ruim 1 miljoen 55+ers met obesitas. Deze ouderen bezoeken relatief vaak een diëtist. Wanneer zij afvallen, verliezen zij ook spiermassa. Uit eerdere studies blijkt dat dierlijke eiwitbronnen kunnen helpen om de spiermassa te behouden tijdens gewichtsverlies. Dierlijke eiwitbronnen zoals zuivel- en vleesproducten zijn echter niet duurzaam. In het 2EAT-project richten onderzoekers zich daarom op het ontwikkelen van een ecologisch duurzaam, meer plantaardig voedingsconcept en een bijbehorende tool in de vorm van een app om de overgang te vergemakkelijken.
Zie ook: Plantaardig voedingsadvies voor ouderen met obesitas.