Ga door naar hoofdcontent
misc/arrow-dots-black Nieuwsmisc/arrow-dots-blackOudere diabetespatiënten vallen af mét behoud van spiermassa

Oudere diabetespatiënten vallen af mét behoud van spiermassa

Donderdag 21 januari 2021Afbeelding Oudere diabetespatiënten vallen af mét behoud van spiermassa

Afvallen! Dat is het dringende advies dat ouderen met obesitas en diabetes krijgen. Probleem is echter dat zij dan niet alleen vetmassa, maar ook veel spiermassa verliezen.

Het grootschalige PROBE onderzoek aan de Hogeschool van Amsterdam (HvA) laat zien dat het bij diabetespatiënten anders kan! De resultaten zijn vandaag gepubliceerd in het januarinummer van het tijdschrift Nutrients.

Onze studie laat zien hoe belangrijk extra eiwit tijdens een gecombineerd voedings- en beweegprogramma is voor ouderen met obesitas en diabetes type 2. Oudere diabetespatiënten verliezen vaak spiermassa bij het afvallen, iets dat op langere termijn problemen oplevert.

Deze patiënten proberen op doktersadvies snel af te vallen. Op de weegschaal zien zij dat er kilo’s afgaan, maar zij realiseren zich niet dat ze ook veel spiermassa verliezen. Eenmaal verloren, krijgen zij die spieren niet vanzelf weer terug.

Robert Memelink

Grootschalig experiment

Aan het onderzoek van de HvA deden ruim 120 ouderen mee met obesitas en diabetes type 2. De deelnemers volgden dertien weken lang een leefstijlinterventie met begeleiding bij hun leefstijl op drie gebieden: voeding, beweging en gedragsverandering. Zij kregen wekelijks een persoonlijk dieetconsult of groepsvoorlichting over voeding en gezonde leefstijl, verzorgd door vierdejaarsstudenten van de opleiding Voeding en Diëtetiek onder supervisie van een diëtist. Daarnaast deden de deelnemers drie keer per week aan kracht- en intervaltraining onder begeleiding van personal trainers.

Medicatie verminderen

De resultaten zijn hoopgevend: de deelnemers aan het HvA-onderzoek verloren vetmassa, maar behielden wel hun spiermassa. Hun bloedsuikerwaarden daalden aanzienlijk; bijna een derde van de patiënten kon de diabetesmedicatie verminderen! De gezondheidswinst bleek nog groter als patiënten extra eiwitten binnenkregen. Alle deelnemers namen 10 keer per week een testdrank: bij het ontbijt en na iedere training. De ene helft kreeg een eiwitrijk voedingssupplement, de andere helft kreeg een controledrank. Bij patiënten die de eiwitdrank kregen – gemiddeld 28 gram eiwit per dag extra; vergelijkbaar met 5-6 glazen melk – was de spiermassa uiteindelijk zelfs toegenomen. Ook nam de insulinegevoeligheid van deze groep toe.

Belang voeding én bewegen

De crux zit ‘m in de intensieve beweging in combinatie met de voeding. We zien dat bewegen enorm gunstig is voor behoud van spierfunctie en dat voldoende eiwit in de voeding van belang is voor behoud van spiermassa. Hiermee wordt nog te weinig rekening gehouden in afvalprogramma’s, zeker bij ouderen.

Partners

Het onderzoek PROBE is door het lectoraat Voeding & Beweging van de HvA uitgevoerd in samenwerking met partners Nutricia Research, TNO, Vialente Diëtheek, Tromp Medical en subsidieverstrekker Topsector Agrifood. Het effect van de interventie op de bloedsuikerwaarden is onderzocht bij het Amsterdam UMC, locatie VUmc.

Auteurs

Afbeelding voor drs. ir. Robert Memelink

drs. ir. Robert Memelink

Afbeelding voor prof. dr. ir. Peter Weijs

prof. dr. ir. Peter Weijs

Peter Weijs is lector Voeding & Beweging aan de Hogeschool van Amsterdam en hoogleraar Voeding & Beweging, (in het bijzonder eiwit) bij de afdeling Diëtetiek en Voedingswetenschappen van het Amsterdam UMC.

Volledige biografie