‘Ondervoeding vaak veel te laat gezien; dat heeft écht gevolgen voor ouderen’
Maandag 7 november 2022“Ik vind het belangrijk dat er aandacht voor ondervoeding is, omdat maar liefst ongeveer 1 op de 3 ouderen met thuiszorg ondervoed is. Het signaal wordt vaak veel te laat gezien en dat heeft echt gevolgen voor het dagelijks functioneren van de ouderen.”
Aan het woord is Chantal van Heeswijk, diëtist en eigenaar van Praktijk Change in Rotterdam. Ze haakt aan bij de Week tegen ondervoeding die vandaag is begonnen. We vroegen een aantal NVD-leden welke bijdrage zij (kunnen) leveren tegen ondervoeding en wat het belang ervan is. In deze week tegen de ondervoeding doen ze hun relaas.
Thuiswonende ouderen
Chantal: “Aandacht voor ondervoeding bij kwetsbare ouderen is een van de speerpunten van Dietistencoalitie010 waar ik me actief voor inzet. In samenwerking met onder andere de Gemeente Rotterdam geven we in de wijk scholingen aan zorg- en welzijnsprofessionals over het belang van het vroeg signaleren van ondervoeding bij thuiswonende ouderen.”
Signaleringskaart ondervoeding
In samenwerking met het landelijke Kenniscentrum Ondervoeding ontwikkelde de Diëtistencoalitie010 het zogenoemde Voedingspaspoort010. “Dit handzame boekje helpt ouderen en iedereen om hen heen om ondervoeding te signaleren en op de juiste manier te handelen. We zijn trots dat ons Voedingspaspoort010 nu in de hele regio Rotterdam wordt uitgedeeld aan zorgverleners, mantelzorgers, vrijwilligers en natuurlijk de ouderen zelf.”
Beter voorkomen dan genezen
Over het belang van aandacht voor ondervoeding zegt Chantal verder: “Liever zelfs nog voorkomen dan genezen. Er is zoveel winst te halen met een betere voedingstoestand. Als dietisticoalitie010 zeggen wij: Voeding eerst! Hoe meer iedereen zich daarvan bewust is, hoe beter!”
Week tegen de ondervoeding
In de week van 7 t/m 11 november is het de Week tegen ondervoeding. Het Kenniscentrum Ondervoeding roept professionals in zorg en welzijn uit alle sectoren en risicogroepen op om die week extra aandacht te geven aan de bewustwording, signalering, screening en behandeling van ondervoeding.
“In 2022 doen we de eerste keer in Nederland mee aan de Europese Malnutrition Awareness Week. Dit initiatief zullen we de komende jaren doorzetten, zodat we met elkaar tijdig een sterke vuist kunnen maken tegen ondervoeding bij ziekte en ouder worden”, aldus het Kenniscentrum.