‘Helaas nog zeer weinig onderzoek gedaan naar sondevoeding bij meest voorkomende aangeboren spierziekten’
Dinsdag 7 november 2023Ondervoeding is een belangrijk onderwerp waarvoor in deze Week tegen Ondervoeding extra aandacht wordt gevraagd door het Kenniscentrum Ondervoeding. De NTVD-redactie vroeg hoogleraren Marian de van der Schueren en Harriët Jager-Wittenaar, die aan de NVD verbonden zijn, dagelijks een leestip te geven. Welke (wetenschappelijke) literatuur verdient extra aandacht? Doe er je voordeel mee, want voor diëtisten is ondervoeding een belangrijk onderwerp waarvan de prevalentie nog steeds groot is. Vandaag de aanbeveling van Harriët Jager-Wittenaar.
“Voedingsproblemen komen vaak voor bij patiënten met spierziekten”, weet Harriët Jager-Wittenaar, bijzonder hoogleraar Diëtetiek en transmurale voedingszorg. “In de praktijk wordt echter vaak te laat gestart met sondevoeding. Vooral bij patiënten met spierziekten met overgewicht wordt de ondervoeding vaak niet tijdig herkend.”
Richtlijnen sondevoeding
“Voor de meest voorkomende aangeboren spierziekten (facioscapulohumerale dystrofie (FSHD), inclusion body myositis (IBM), spierdystrofie type 1 (DM1), oculofaryngeale spierdystrofie (OPMD) en aangeboren myopathieën), zijn echter geen richtlijnen voor sondevoeding beschikbaar. Vanuit het Radboudumc is daarom een scoping review uitgevoerd naar indicaties voor de start van sondevoeding bij deze patiëntpopulaties. Hieruit kwam naar voren dat er helaas nog zeer weinig onderzoek is gedaan naar gebruik van sondevoeding bij patiënten met deze spierziekten. Op basis van de 9 beschikbare studies raden de auteurs alvast aan om bij deze patiëntpopulaties te screenen op slikklachten, aspiratie en ondervoeding.”
Kijk morgen op de NVD-website voor de nieuwe tip van hoogleraar Marian de van der Schueren.