Ga door naar hoofdcontent
misc/arrow-dots-black Nieuwsmisc/arrow-dots-black‘Focus op de nieuwste onderzoeksresultaten op het gebied van spiergezondheid’
Hoogleraren geven leestips in de Week tegen Ondervoeding

‘Focus op de nieuwste onderzoeksresultaten op het gebied van spiergezondheid’

Donderdag 9 november 2023Afbeelding ‘Focus op de nieuwste onderzoeksresultaten op het gebied van spiergezondheid’

Ondervoeding is een belangrijk onderwerp waarvoor in deze Week tegen Ondervoeding extra aandacht wordt gevraagd door het Kenniscentrum Ondervoeding. De NTVD-redactie vroeg hoogleraren Marian de van der Schueren en Harriët Jager-Wittenaar, die aan de NVD verbonden zijn, dagelijks een leestip te geven. Welke (wetenschappelijke) literatuur verdient extra aandacht? Doe er je voordeel mee, want voor diëtisten is ondervoeding een belangrijk onderwerp waarvan de prevalentie nog steeds groot is. Vandaag een wetenschappelijke bron.

“Ben je op zoek naar de nieuwste onderzoeksresultaten op het gebied van spiergezondheid en ondervoeding en hun invloed op de immuunfunctie en klinische uitkomsten?”, vraagt bijzonder hoogleraar Diëtetiek en transmurale voedingszorg Harriët Jager-Wittenaar, “dan is dit artikel een must-read.”

Vergroten voedingskennis stakeholders

“Zo wordt dieper ingegaan op de pathofysiologie van een te lage spiermassa; het samenspel tussen ondervoeding, sarcopenie, kwetsbaarheid en cachexie; en effecten van specifieke voedings- en bewegingsinterventies op de spierstatus. Daarbij wordt ook aandacht besteed aan de noodzaak van het vergroten van voedingskennis onder verschillende stakeholders, om daarmee een meer preventieve aanpak van ondervoeding en te lage spiermassa te bewerkstelligen.”

Waardevol voor de praktijk

“Het artikel is juist ook voor de praktijk heel waardevol: het biedt hele duidelijke en mooi vormgegeven illustraties die je kunt gebruiken in eigen presentaties, om daarmee bij te dragen aan knowledge transfer vanuit de wetenschap naar de praktijk en het onderwijs.”

Kijk morgen op de NVD-website naar de laatste, twee nieuwe tips, van hoogleraar Harriët Jager-Wittenaar en Marian de van der Schueren.