Ga door naar hoofdcontent
misc/arrow-dots-black Nieuwsmisc/arrow-dots-blackAmsterdam UMC implementeert IDDSI

Amsterdam UMC implementeert IDDSI

Vrijdag 29 oktober 2021Afbeelding Amsterdam UMC implementeert IDDSI

In het Amsterdam UMC is het raamwerk IDDSI (Internatiol Dysphagia Diet Standardisation Initiative) geïmplementeerd. Hiermee worden voedingsconsistenties wereldwijd op gestandaardiseerde wijze ingedeeld. Het doel is om risico’s van verslikken te verminderen en de eiwit- en energie-intake te vergroten.

Een projectteam van logopedisten, diëtisten, koks, voedingsassistenten, ICT-specialisten en stafadviseurs voeding en communicatie heeft gewerkt aan een soepele overgang naar het gebruik van IDDSI.

Duidelijkheid voor elke zorgverlener

Alle voedingsproducten op beide locaties zijn uitgebreid getest door logopedisten en diëtisten en hebben een IDDSI-level gekregen. Het is nu mogelijk in het elektronisch patiëntendossier Epic de afzonderlijke levels te orderen. Op locatie AMC (en binnenkort op locatie VUmc) is de dieetorder gekoppeld aan het foodmanagementsysteem van de voedingsassistent. Zij krijgt op de tablet de producten te zien die passen bij het IDDSI-level dat de logopedist heeft geadviseerd op basis van slikonderzoek. Zo is voor elke zorgverlener duidelijk welke voedingsproducten geschikt zijn voor een patiënt met dysfagie. Amsterdam UMC is het eerste UMC met deze koppeling.

Logopedist Lynke Wiersma: “Amsterdam UMC is een erg groot ziekenhuis, met twee locaties. Elk heeft zijn eigen werkprocessen als het gaat om voeding verstrekken. Het was een hele klus om dit zo goed mogelijk te harmoniseren. Om alle medewerkers te infomeren hebben we e-learnings gemaakt en klinische lessen gegeven, afgestemd op de doelgroep.

Risico’s verminderen

Ons doel is met IDDSI duidelijker communicatie te krijgen over voedingsconsistenties en daarmee risico’s van bijvoorbeeld verslikken te verminderen. Omdat patiënten specifiekere producten krijgen aangeboden die passen bij hun kauw- en slikvermogen, hopen we ook de eiwit- en energie-intake te vergroten. Het project sluit goed aan bij het programma Zorg op het Bord, waarbij voeding een centrale rol heeft in zorg, onderwijs en onderzoek (www.zorgophetbord.nl).