Ga door naar hoofdcontent
misc/arrow-dots-black Blogsmisc/arrow-dots-blackDigitale transformatie in de diëtetiek

Digitale transformatie in de diëtetiek

Maandag 10 juni 2024Afbeelding Digitale transformatie in de diëtetiek

Dat de zorgsector onder druk staat is ook al merkbaar binnen de diëtetiek. Vergrijzing, toenemende zorgvraag en oplopende kosten dwingen ons om te zoeken naar nieuwe manieren om de zorg efficiënter en betaalbaarder te maken. Het IZA (Integraal Zorgakkoord) legt de nadruk op deze noodzaak en zet aan tot actie. Digitalisering in de zorg is daarbij een sleutelbegrip, maar wat betekent dit concreet voor ons diëtisten? En hoe kunnen wij digitalisering omarmen om onze zorg binnen de diëtetiek te kunnen blijven bieden?

Vraag het aan 25 diëtisten en je krijgt 25 verschillende antwoorden. Voor sommigen betekent digitalisering de administratie van elke dag: het bijhouden van patiëntendossiers in het Elektronisch Patiënten Dossier (EPD), het digitaal aanvragen van drink- en/of sondevoeding of het digitaal versturen van rapportages en /of overdrachten. Voor anderen gaat het om het gebruik van videoconsulten, digitale voorlichtingsfolders of apps die patiënten meer informatie geven over voeding bij een bepaald ziektebeeld.

We bevinden ons is een periode van digitale transformatie in de zorg. Wat betekent dit voor de diëtetiek? Zijn er kansen of bedreigingen? Hoe integreren we digitale zorg in ons werk en in de netwerkzorg? En misschien nog belangrijker, hoe zorgen we ervoor dat onze patiënten digitaal vaardig genoeg zijn om deze tools effectief te gebruiken?

Een treffend voorbeeld van succesvolle digitalisering is thuismonitoring voor chronische patiënten. Hierbij houden patiënten zelf hun metingen en klachten bij, wat verpleegkundig specialisten op afstand in staat stelt om snel in te grijpen als dat nodig is. Dit heeft geleid tot minder ziekenhuisopnames en meer zorg dicht bij huis. Hybride zorg, een combinatie van digitale en fysieke afspraken, blijkt effectief en efficiënt. De mogelijkheden zijn eindeloos. Denk aan apps die patiënten helpen bij het bijhouden van hun voeding en symptomen, of aan online platforms waar patiënten en diëtisten eenvoudig kunnen communiceren. De uitdaging ligt in het ontwikkelen van de juiste tools in de diëtetiek.

Het onderwerp digitalisering heeft prioriteit in de diëtetiek, in elke instelling, in elke praktijk en in regionale netwerken. Samenwerking is essentieel; we moeten niet ieder apart het wiel opnieuw willen uitvinden. De NVD speelt hierin een faciliterende rol en biedt ondersteuning bij het integreren van digitalisering in ons werk.

Waar sta jij in het proces van digitalisering? Ben jij klaar voor de toekomst? Laten we samen de kansen grijpen en de uitdagingen aangaan. Alleen zo kunnen we de diëtetiek van morgen vormgeven, voor onszelf en onze patiënten.

Lees meer informatie en eerdere artikelen over dit onderwerp op onze pagina over Digitalisering.

Auteurs

Afbeelding voor Jacqueline den Otter

Jacqueline den Otter

Volledige biografie